Hjemme

Hjemme

tirsdag 23. september 2014

Det å dele

I bladet utdanning fra 15.september 14 leste jeg om en lærer som legger ut undervisningsopplegg og oppgaver på en nettside. Hun sier at hun ikke alltid er fornøyd med lærebøkene, og syns derfor det er bedre å lage dem selv. Hun syns også det er en fin måte å organsiere på, da hun lett finner fram til opplegg hun har brukt før, i stedet for at noe hun har arbeidet mye med kun skal brukes en gang. 


Bilde av artikkelen i bladet Utdanning.
Noe vi alle er kjent med er at lærer har en travel hverdag. Da kan det iblant være godt å finne ferdige opplegg, sånn at man slipper å finne opp kruttet hver dag. Videre sier hun at hun syns norske lærere har et stykke å gå når det kommer til å dele mer av arbeidet med hverandre. Bare tenk på hvor mange lærer det er i norge, hvor utrolig mange undervisningsoppleggg og oppgaver som lages. Som man kunne delt med hverandre. Alle skolene jobber jo mot de samme målene, nemlig LK06. 

Hun sier videre at det beste hadde vært hvis man hadde hatt interettsider der lærer kunne logge inn og bidra sammen, og det er jeg enig med henne i. Det hadde vært veldig kjekt å kunne vært på en slik side og fått ideer og inspirasjon, men også dele. 

Nettsiden for norskoppgaver finner dere her, derfra kan man også gå til sidene matteoppgaver, engelskoppgaver, og komplett læreverk i engelsk. 

fredag 19. september 2014

Hyperkobling


Jeg fikk spørsmål om jeg kunne vise hvordan jeg legger inn hyperkobling, så da bestemte jeg meg for å lage et blogginnlegg om det. 

Oppe på oppgavelinjen har man en knapp som heter link slik bildet til høyre viser. 


Vi trykker på den og får da opp en boks, for å fikse linken slik man vil. I den øverste tekstboksen skriver man inn det man ønsker skal stå i teksten. F.eks. AN hvis man skal vise til noe fra Avisa Nordland. I neste tekstboks skriver man inn den nettadressen man ønsker å bli sendt til. 

Hvis man allerede har skrevet tekst kan man også markere det ordet man vil skal vises, og deretter trykke på link. Da står allerede ordet i den første tekstboksen. 

Nede har man også mulighet til å huke av for at man ønsker at linken skal åpnes i et nytt vindu, i stedet for at man skal bli sendt til liken i det vinduet hvor man har innlegget.

onsdag 10. september 2014

Smartboard og nettbrett inn i skolen



Bilde hentet her
På mitt andre studieår var jeg i praksis ved Alstad barneskole på 1.trinn.Her viste det seg at de hadde smartboard i klasserommet. Jeg hadde ikke sett detet i skolen før, og ble veldig imponert. Det var så mye man kunne bruke den til, og elevene var flinke til å bruke redskapet. Vi fikk se den i drift i de fleste fag. 

Etterhvert som vi ble bedre kjent med skolen og rektor Tore Tverbakk, fikk vi innblikk i hvor viktig denne skolen syns digitale ferdigheter i skolen er. De prioriterte slik at de får økonomien til å strekke til kjøp av slikt, noe som kan være en utfordring med skoleøkonomien. 


Bilde hentet her
For en stund tilbake leste jeg i AN at tredje trinn på Alstad barneskole(nettopp det trinnet jeg var i praksis hos) hadde fått hver sin ipad. Målet er at alle elevene skal få hvert sitt nettbrett, for slik det ligger an nå deler ca 4 elever på 1 nettbrett, bare det er ganske utrolig spør du meg.  

Det er viktig med digitale verkøy for at elevene skal utvikle sin digitale ferdighet. Da tenker jeg at det at elevene har hver sin ipad er helt fantastisk. Man går mer og mer over på bruk av nettbrett og slikt, og da er det jo nødvendig at elevene får kjennskap til slike redskaper. 


Mange andre skoler jeg har obserbert har kanskje et datarom, hvor det står noen gamle stasjonære pcer som bruker lang tid på både å starte opp, og ellers alt annet man skal gjøre. Dette vilk ta av tiden til elevene. Samtidig som det at det bare er noen pcer gjøre at man må dele, ikke bare med resten av klassen, men de ulike tri må dele. Jeg mener ikke at det ikke er viktig med pc også, for det er det, det er mye utstyr og funksjoner på en pc som er viktig. Men en variasjon i bruk av disse må være det perfekte. Hvilke erfaringer har dere med digitale verktøy rundt om på skolene? 

Jeg tenker også på den store forskjellen det vil bli på barnas digitale ferdigheter etter hvilken skole de får på, når det er så store forskjeller på hvilke verktøy har, og tilgjengeligheten til disse.

Bilde hentet her

Man er kanskje litt skeptisk i starten. Vil elevene bare bi sittende å stirre i hver sin skjerm, men i hvertfall på Alstad skjedde ikke dette. Nettbrett i skolen gir mer motiverte og engasjerte elever. Noe som kanskje ikke er så rart. Jeg tenker derned at dette må være et utrolig godt redskap for elever som nettopp sliter med å motivere seg for skolen. Hva tror dere? 






onsdag 3. september 2014

Fagtekst 1

Da har jeg akkurat sendt inn problemstilling til fagtekst 1 i norsk 2. I den teksten skal jeg skrive om nettpublisering,personvern og opphavsrett. Dette temaet syns jeg er veldig spennende, og kanskje alt for lite snakket om i disse dager med utallige sosiale medier. Jeg tror dette må mye mer inn i skolene. Lærere må være nøye med dette fra starten.

Jeg kan iallfall si at jeg ikke har lært spesielt mye om personvern og opphavrett gjennom tiden. Jeg har også erfart at det er mange andre som heller ikke kan så mye om dette. Før vi fikk vår sønn ble jeg og samboer enig om at vi ikke ønsket at det skulle være noen bilder av han ut på nett. Etter at han ble født, fikk vi besøk av familie og venner. De tok selvfølgelig bilder av den nyfødte, noe som var helt greit. Det som ikke var like greit var at rundt en halvtime etter at gjestene var dratt lå det en hel bildeserie av han ute på nett.Da tenker jeg:

Hvor lite kan vi egentlig om reglene i forhold til personvern og opphavsrett? Er det greit å legge ut bilder av andres barn? Hvor gode forbilder syns dere voksne er for barna sine i forhold til dette?

tirsdag 2. september 2014

Oppdrag Breiva

Torsdag 28. august var norsk 2 gjengen på tur. Dette for at vi skulle bli inspirert til å tenke praktiske og varierte arbeidmåter med fokus på grunnleggende ferdigheter. På turen tenkte jeg på begynneropplæringen. Hvordan kan vi gjøre bokstavlæringen mer spennende? De minste elevene blir fort umotiverte og lei av å sitte i ro. Noen av elevene kan kanskje mange av bokstavene godt fra før og blir lei av å sitte ved pulten sin og skrive dem om og om igjen. Noe jeg ofte har sett i klasserommet. Så da tenker jeg: kan man ta med seg bokstavlæringen ut? 
Det første jeg tenker da er at man kan dra på oppdagelsesferd i naturen for å finne bokstaver.  Elevene kan enten ha med seg et tomt ark hvor de skal skrive de bokstavene de finner, eller de har med seg et ark med alle bokstavene hvor de skal merke av i forhold til hvilke bokstaver de fant. Elevene kan gå i grupper å dele med de andre hvilke bokstaver de har funnet for å gi hverandre ideer, og for å se ting som man kanskje ikke har lagt merke til.
Etterpå kan man skrive setninger om det man har gjort. Hvilken ting var det den enkelte bokstaven var, f.eks. bokstaven I var en stolpe. Her vil skriving som den grunnleggende ferdigheten komme inn. 


Hvor mange bokstaver ser man ikke i bare dette ene bildet?